De vereffening van de nalatenschap

Dit boek belicht niet alleen een aantal ontwikkelingen met een blik over de grenzen, maar behandelt ook een aantal knelpunten die zich in de praktijk bij de vereffening van de nalatenschap stellen.


Editor(s):
Walter Pintens
boek | uitverkocht | 1e editie
november 2007 | xiv + 262 blz.

Hardback
€ 79,-


ISBN 9789050957441

Uitverkocht

Inhoud

Ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van het Instituut voor Familiaal Vermogensrecht van de K.U.Leuven organiseerde dit Instituut een studiedag over het erfrecht.
Overal in Europa is de eeuw van het erfrecht aangebroken. Er wordt niet alleen meer geërfd dan voorheen, maar ook de hervormingen volgen elkaar in de meeste Europese rechtsstelsels snel op.
Belangrijke tendensen in de nationale rechtsstelsels worden onmiddellijk duidelijk: de versterking van de erfrechtelijke positie van de langstlevende echtgenoot ten nadele van de kinderen; de gelijkschakeling van de langstlevende partner met de langstlevende echtgenoot; de gelijke behandeling van alle kinderen ongeacht hun afstamming; de spanningen tussen de testeervrijheid en de reserve.
Doch het (internationale) erfrecht staat ook op de agenda van de Europese Unie met de publicatie van een Groenboek dat belangrijke wijzigingen zal meebrengen voor het Belgisch internationaal privaatrecht. Ook in België zullen de hervormingen van het erfrecht op de voorgrond treden, nu de belangrijkste wijzigingen in het familierecht zijn afgerond.
Het erfrecht komt tot leven in de vereffening-verdeling. Dit boek belicht daarom niet alleen een aantal ontwikkelingen met een blik over de grenzen, maar behandelt ook een aantal knelpunten die zich in de praktijk bij de vereffening van de nalatenschap stellen.

Met bijdragen van J. Du Mongh, Fr. Ferrand, W. Pintens, M. Puelinckx-Coene, A. Verbeke en J. Verstraete & J. Facq.


Inhoudsopgave

De individuele hoofdstukken zijn (nog) niet beschikbaar.

Ook interessant voor u: